LUMBY MØLLE

Foreningen Lumby Møllegaard

Lumby Mølle stod tilbage i starten af 1980’erne faldefærdig, som så mange andre møller i Danmark. Det syntes lokale beboere var synd, da Lumby Mølle i sin storhedstid, var et af de største vindmølleanlæg i Danmark. Med denne baggrund startede de foreningen Lumby Møllegaard, der skulle rede møllen, området og de omkringliggende bygninger. Allerede i midten af 80’erne kunne man se de første resultater af anstrengelserne – møllen havde fået vinger på! Og i 1988 udkom Lumby Mølle på frimærke, som en gestus til det store frivillige arbejde, der var gjort for at redde den gamle vindmølle.

Der skulle dog gå yderligere 15 år inden møllen var helt restaureret. Der stod den fuld funktionsdygtig, med maskineri, der kunne male korn til mel – og det kan den stadig.

Foreningen ønsker at arbejde med de ønsker, behov og udfordringerder løbende vil opstå.

I dag er møllen og hele området centrum for en masse aktiviteter. 

Foreningen arrangerer hvert år ca. 5 store aktivitetsdage, hvor der er spillemandstræf, kunstudstillinger, Møllebod, kræmmermarked, Kunsthåndværkerdag, julestue, arbejdende håndværkere og meget mere….., mens der vises rundt i møllen. De besøgende kan nyde kaffe og møllekringle fra Kaffestuen i den smukke møllehave ved den gamle lindeallé. Hvis der er vind, males der korn til mel, så de mere end 6000 besøgende kan se hvordan det foregik i gamle dage.

Hvert år til Sct. Hans arrangerer den lokale borgerforening Sct. Hansbål, hvor hele Odense Nord samles ved møllen.

Alt arbejde, der foregår i møllens regi, er baseret på frivilligt arbejde, og gøres for at fremskaffe det økonomiske grundlag, der kan gøre at møllen, og hele området, bevares for eftertiden.

Møllen er i dag et samlingspunkt for, ikke kun de lokale, men også for folk fra hele Fyn, der gratis kan se møllen, og nyde søndagskaffen i den smukke møllehave. Kun ved velvilje fra fonde, kommunen og de mange frivillige, kan dette projekt fortsætte til gavn for at bevare et stykke Dansk bygningskultur, og skabe rammerne for fortsat aktivitet på Lumby Mølle.

Lumby Mølles adresse er Slettensvej 294, 5270 Odense N.